Bestiga Kilimanjaro

Drömmer du om att bestiga Kilimanjaro?


Det är något magiskt med Kilimanjaro. Världens högsta fristående berg är en rejäl utmaning för de flesta men samtidigt uppnåelig och genomförbar även för den ganska oerfarne. Känslan att åka bil från brännhet savann som övergår i en lummig tät grönska och sedan vandra genom regnskog som blir allt glesare tills träden försvinner och ersätts av enorma kaktusar i ett dimmigt hedlandskap och så småningom karj alpin öken och glaciärer är obeskrivbar.Kilimanjaro är en plats där vanliga människor kan göra fantastiska saker!


Vilken rutt ska man välja?

Känner du till rutterna på Kilimanjaro? Vet du skillnaden mellan Coca Colarutten och Whiskeyrutten? Vad finns det för fördelar med att vandra de mindre kända rutterna Rongai? Lemosho och Northern Circuit? I menyn ovan kan ni hitta mer information om varje rutt. Nedan hittar ni en kort jämförelse dem emellan.


Marangurutten, också känd som Coca Colarutten, var den första rutt som öppnades för bestigning av Kilimanjaro och det är också den enda som har stugor. Rutten kallas Coca Cola för att den anses lätt. Marangurutten var länge den populäraste rutten uppför Kilimanjaro men sedan ganska många år är det numerar Machamerutten som är populärsat. Marangurutten är ganska lång men det innebär å andra sidan att det inte är brant. De första tre dagarn på Marangurutten är lätta men den långsamma gradvisa uppförsbacken och avsaknaden av vandring uppför och nerför gör att acklimatisering går långsammare på Marangurutten än de flesta andra rutter. Detta innebär en ökad risk för höjdsjuka och minskad chans att klara sig till toppen. Toppbestigningen via Marangurutten är mycket tuff. Fördelar med Marangurutten är att den inte är brant och att man sover i stugor. Nackdelarna är framförallt att flera av de andra rutterna är vackrare och Marangurutten ger lite sämre acklimatisering.


Machamerutten, också känd som Whiskeyrutten, är sedan ganska många år den mest populära rutten uppför Kilimanjaro. Machamerutten kallas för Whiskeyrutten eftersom att den är mycket tuffare än Marangurutten, framförallt de tre första dagarna, och när den öppnandes var den det enda alternativet till Marangurutten. Machamerutten är brant och de första dagarna är tuffa med mycket vandring uppför och nerför som tar på låren. Ruttens höjdprofil ger dock en effektivare acklimatisering än t.ex. Marangrutten och toppbestigningsdagen kan därför vara lättare på Machamerutten. Fördelarna med Machamerutten är att den ger bättre acklimatisering än Marangurutten och att det är en vackrare led. Nackdelarna är att de första dagarna är tuffa och att det är den populäraste rutten på Kilimanjaro, ni kommer inte vara ensamma här.


Rongairutten, som startar på Kilimanjaros nordöstra sida, strax söder om gränsen till Kenya är en av de mindre använda rutterna på Kilimanjaro. Rutten är populär bland vandrare som har Kenya som utgångspunkt eftersom det går lätt att ta sig till starten via gränsövergången i Loitokitok. Om man startar i Arusha eller Moshi i Tanzania så är det dock en ganska lång och skumpig resa till starten. Rutten går på den sida av berget som delvis ligger i regnskugga och det är torrare här och också mindre tät skog på låg höjd. Fördelarna med Rongairutten är att den är ganska lätt utan många branta partier, den är vacker och används av få vandrare. Nackdelarna är att det är längre transporttider och att att ni går nerför Marangurutten där det är väsentligt mycket fler vandrare.


Lemoshorutten är en ganska lång rutt som startar på västra Kilimanjaro. Lemoshorutten anses av många vara den vackraste rutten. Detta gäller framförallt de tre första dagarna när man vandrar genom regnskog upp på den stora Shiraplatån väster om Kibo. Utsikten över Mount Meru är fantastisk. Efter tre dagar går Lemoshorutten ihop med Machamerutten. Lemoshorutten går att göra på 7-9 dagar och den ger bra acklimatisering och goda chanser att klara sig hela vägen till toppen. Vid vandring på Lemoshorutten kan man sista natten innan toppbestigning campa vid Crater Camp som ligger strax nedanför Uhuru Peak på 5 700 meters höjd. Vid camping på Crater Camp får man komma nära Kilimanjaros glaciärer och toppbestigningen blir mycket kortare och startar senare på morgonen. Dock är risken för höjdsjuka ganska stor om man spenderar så mycket tid (inklusive att sova en natt) på så hög höjd som  5700 meter över havet. Fördelar med Lemoshorutten är att det är en vacker rutt som är lite längre och ger gott om tid till acklimatisering. Nackdelen är framförallt att fler dagar på berget gör en expedition dyrare.


Bestig Kilimanjaro med Africana Travel


Vi på Africana Travel arrangerar våra egna Kilimanjarobestigningar. Vi har vår egen utrustning, våra egna guider, kockar och bärare. På så vis har vi kontroll över varje detalj som rör er Kilimanjarobestigning. Vi kan med stolthet säga att vi är en Kilimanjaroarrangör med fokus på kvalitet. All vår utrustning är väl omhändertagen och vi har enbart utrustning av erkända kvalitetsmärken. Vi är extremt noggranna med varje detalj när vi planerar er Kilimanjarobestigning och lägger extra mycket vikt vid maten. Vi vet att dte är viktigt att äta och dricka ordentligt för att ge kroppen den energi den behöver för att bestiga Kilimanjaro. Många tappar aptiten av att vara på hög höjd och det är därför viktigt att den mat ni äter är god och näringsrik.

VILL DU BESTIGA KILIMANJARO? FYLL I FORMULÄRET NEDAN SÅ KONTAKTAR AFRICANA TRAVEL DIG

 
 
 
 
 
 
Bestiga Kilimanjaro
Bestiga Kilimanjaro + safari
Bestiga Kilimanjaro + safari + zanzibar
Bestiga Kilimanjaro + zanzibar